Hunden er menneskets bedste ven – også når man vandrer

hund
132u.jpg

 

Hunden har i talrige årtier været tæmmet af mennesket, den har været ved menneskets side længere end noget andethusdyr i dag. Hunden har været brugt til mange forskellige aktiviteter, grundet dens skarpe sanser er den ideél til jagt, krig, redningshund eller måske bare en trofast  følgesvend. Mange vælger efterhånden hunden som kæledyr, frem for så mange andre muligheder, men hvorfor bliver hunden, næsten automatisk, alle danskeres favorit?

Hundens sanser gør den til en superhelt

I mange år, har vi udnyttet hundens evne til at lugte sig frem til et givent objekt, nogle hunde kan endda lugte sig frem til kræftsvulster. Dette har givet hunden en helt særlig placering, i menneskenes hjerter. Hundens smagssans, er ikke videre noget unikt, en hund spiser til den er mæt, og tænker ikke videre over det. Mennesket og hundens hørelse er noget for sig, mennesket ser bedre farver, og afstandsbedømmer bedre, dog ser hunden tydligere bevægelse i mørke.

hunde

Sammenligning mellem hund og menneske

Hunde kan meget vi mennesker ikke kan. Hundens hørelse er væsentligt bedre end menneskets. Det kommer meget an på, hvilken hunderace der er tale om, når det gælder hvilken slags der høre bedst. Som regelt hører hunde med opretstående øre, bedre end hunde med hængeøre. Vi mennesker bruger primært vores synssans, til at forstå verden med. Det gør hunden ikke. En tredjedel af hundens hjerne, er specifikt indordnet til lugtesansen, der da også er mellem hundrede tusind – en million gange stærkere end menneskets.

Ligner hunde virkelig deres ejere?

Der er mange der påstår, at hunde ligner deres ejere. Denne teori, er ofte set i bla. tegneserier. Vi kender alle den lille parentes, der engang imellem kan snige sig ind i en tegneserie-ramme, hvis der ikke sker det helt store -en tynd, eller tyk, figur, der går side om side med sin karikerede tynde/tykke hund. Igennem lang tids antropomorfisme, i vores tegneserier og film, er vi da også næsten blevet ét med hunden. Vi spejler os, som børn, i tegneserier som anders and, basserne og radiserne. Vi genkender deres følelser, holder med dem og holder af dem, det er ikke så sært, at vi, som voksne, har groet en særlig forkærlighed til hunde.

Hunden som vores følgesvend kan også være vores kontrast

Man kan diskutere, om hunde og deres ejere virkelig ligner hinanden. Der må dog være noget om snakken, da mennesker aktivt vælger deres hund. Måske bliver vores kæledyr også valgt, ud fra en en ubevidst faktor, om at hunden skal være vores modstykke. I tegneserien “basserne”, er nuser, i sin dikotomi med Søren brun, alt det hans ejer ikke er. Nuser stiller gerne op til dans, spil og andre aktiviteter, imens at Søren brun mangler selvtilid, og filosofere over tilværelsen.

Det kan være dyrt at holde hund

Hunde kan desværre blive syge ligesom mennesker kan og det betyder en gang imellem uforudsete udgifter og behov for et lån. For hunde kontra mennesker er ikke gratis at holde kørende – der koster det at tage til dyrlægen og sker det på en søndag (som det altid gør ) så kan det blive en bekostelige affære.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *