Sådan får du den bedste søvn

Kvinde og seng
132u.jpg

Det er utrolig vigtig med en god nats søvn. Mens vi sover, bearbejder vi alt det, vi har oplevet, og restituerer og forbereder os på den næste dag. Den rigtige mængde søvn øger vores koncentrationsevne og produktivitet. Den giver os energi, og er generelt helt essentiel for vores helbred og velvære. En god søvnrytme holder ofte vægten nede, styrker ens immunsystem, og mindsker risikoen for hjertekarsygdomme, stress, type 2 diabetes, samt depression. Mange undersøgelser peger desuden på, at udhvilethed gør os gladere og mere åbne i sociale sammenhænge, mens vores hukommelse også styrkes. At prioritere sin søvn er derfor at prioritere sig selv. 

Fødder og seng

Sover du dårligt?

Desværre lider mange mennesker af søvnproblemer. Omkring en tredjedel af verdens befolkning lider under en mild type søvnløshed, mens godt 10% har diagnosticeret insomni. Søvnproblemer kan være utrolig frustrerende, og det kan ofte virke, som om der ikke er nogen som helst løsning på problemet. Tit er det også en stigmatiseret lidelse, som dem uden søvnproblemer har svært ved at forstå. Alt efter hvor voldsom problemet er, kan det nemlig ikke bare “løses med lidt kamillete eller et karbad før sengetid”. Hvis du er hundeejer og lider af søvnproblemer, kan du sikkert nogle gange blive lidt jaloux på din hund. Hunde kan nemlig sove stort set overalt, og bliver ikke forstyrret af de samme ting som os. Mange hunde kan endda sove bag i ens bil. Det er dog en god idé at have installeret et hundegitter i sin bil. Du kan se på gitter til bil her. Andre former for søvnforstyrrelse kan for eksempel være søvngængeri, snorken, hypersomni og parasomni. Noget, der i mange tilfælde kan hjælpe med at komme søvnproblemerne i møde, er en fast soverutine. Læg dig til at sove på samme tidspunkt hver aften, og læg telefonen fra dig eller sluk lyset et par timer før du skal sove. Prøv at skabe et soverum, der har den rigtige temperatur og det rigtige lys, så du kan føle dig tilpas og rolig.

Hund og seng

Vælg den perfekte seng

En mere praktisk, men mindst ligeså vigtig faktor at tage i betragtning, er ens valg af seng. Ofte accepterer vi bare vores senge-situation, men det er en af de første ting, vi kan ændre noget ved, for at forbedre vores søvn betydeligt. Især din madras spiller en vigtig rolle, da den kan skabe de rigtige forudsætninger for din søvn. Det er meget forskelligt, hvilken seng, der er den bedste for dine behov og præferencer. Der findes mange forskellige slags hårdhedsgrad og størrelse, og man kan altid få den rådgivning, man har brug for i processen. Så undersøg dine senge-muligheder, og tag et skridt i retningen mod en bedre søvn. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *