På rejse i fantasien – En guide til genren

132u.jpg

Fantasy er sommetider en genre, som mange overser. Umiddelbare tanker, når man nævner fantasy bøger kan være historier fra et univers, hvor der findes drager, hekse, trolde og mænd med underlige kostumer og blanke sværd. I virkeligheden er fantasy en genre, som spænder vidt, og her får du en kort guide, så du kan skabe dig et overblik.

Fantasy i korte træk

Fantasy er fiktion. Handlingen foregår, helt eller delvist, i en alternativ verden. Man møder magi, fabelvæsener og kampe mellem det gode og det onde. Et af de tidligste værker i genren er “Det fremmede barn” af E.T.A Hoffman fra 1817, der handler om en pige med magiske kræfter. I den tidlige del af genren finder man ligeledes Lewis Carolls elskede værk, “Alice i eventyrland”, fra 1865. Indtil 1900-tallet kunne man kun finde fantasy litteratur fra engelsksprogede lande med undtagelse af H.C Andersens novelle “Skyggen” fra 1847. En af genrens storhedstider er indikeret med udgivelserne af Tolkien. Fra 1937 kunne man dykke ned i det forunderlig univers med “Hobbitten” i 1937 og “Ringenes Herre” i årene fra 1954-55. I 1970 havde fantasy svære vilkår. Nogle mente, at bøgerne gav børn et usundt billede af virkeligheden, og det var først i midten af 1980, at genren igen blev populær. I årene fra 1990 og frem til i dag er der udgivet mange fantasy bøger, som har haft stor succes. Særligt J.K Rowlings bøger om Harry Potter er at finde på bogreoler verden over.

En verden med mange universer

Den form for fantasy, der er mest udbredt, er episk fantasy. Den foregår ofte i en lukket verden, hvor man kan læse om den klassiske kamp mellem det gode og det onde. Læseren bliver præsenteret for en verden, hvor detaljerne er gengivet nøgternt. Tolkiens “RIngenes Herre” er et eksemplarisk eksempel på dette. I genren finder man også low-fantasy. Her møder man overnaturlige væsener, som har fundet vej til den rationelle verden. Twilligt-sagaen er et eksempel her på. I heroic-fantasy er der lagt vægt på handlingen frem for universet, eller hovedpersonens tanker og følelser. Der er i denne undergenre mange kampe og slag, og man følger som regel helten i fortællingen. I urban-fantasy finder man et magisk univers, som tager udspil parallelt med nutiden. Harry Potter er et glimrende eksempel på dette, da bøgerne tager udsæt i det aktuelle England. Af andre genre kan nævnes historisk fantasy, hvor læseren bliver taget med til et ældre univers. Middelalderen er ofte scenen, og Kong Artur og Ridderne om det runde bord, er et så populært tema, at det har udledt en fantasy genre dedikeret kun til fortællinger om dem. Foretrækker man fortællinger med gys og gru, kan man kigge nærmere på undergenren dark-fantasy, hvor forfatterne lader sig inspirere af horror.

Der findes mange subgenrer af fantasy, og på forlaget Borgen kan du finde bøger til din smag. De kan også købes gennem e-handel i online butikker.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *